"Θα μείνω πάντα ιδανικός/κι ανάξιος εραστής/των μακρυσμένων ταξιδιών/και των γαλάζιων πόντων.".....................Νίκος Καββαδίας

* * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Σεπτέμβριος 2018 * * * * * * * *

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Εκατό χρόνια ζωής για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας

Έναν αιώνα ζωής συμπληρώνει φέτος η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών και ανάμεσα στους θησαυρούς της περιλαμβάνονται σπάνια χειρόγραφα βιβλία, εκδόσεις από τον 16ο αιώνα και μετά, ιστορικά αρχεία, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, σκίτσα και σχέδια, χειρόγραφα, καθώς και μοναδικά βιβλία.
Μερικά από αυτά εκτίθενται στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης μαζί με το πρώτο φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης, που εκδόθηκε στο Ναύπλιο στις 16 Φεβρουαρίου του 1833.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε επί δημαρχίας του Δημητρίου Βότση το 1908 και τα εγκαίνια έγιναν στις 28 Ιουνίου του 1910. Κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο αείμνηστος καθηγητής Σπυρίδων Λάμπρου είχε αναφέρει: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αύτη είναι η πρώτη ιδρυομένη εν Ελλάδι και αι Πάτραι παρέχουσι παράδειγμα ζηλωτόν και άξιον μιμήσεως εις τους λοιπούς δήμους.»
Όσον αφορά τώρα στο σήμερα, την Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 250.000 αναγνώστες, υπάρχουν 14.000 μέλη στο δανειστικό τμήμα, λειτουργούν τρία παραρτήματα και ένα παιδικό τμήμα, ενώ έχει εξασφαλιστεί πλήρης πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στα άμεσα σχέδια του Διοικητικού Συμβουλίου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι η μετάφραση από τα Ενετικά στα Ελληνικά του «κώδικα Μέρτζιου.»
Συγκεκριμένα πρόκειται για μια συλλογή 302 σελίδων από τα Αρχεία της Ενετίας, που αναφέρονται στην Α'Α και Β' Α Ενετοκρατία στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή από το 1600 έως το 1800. Την εντολή να ερευνήσει τα Αρχεία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας είχε δώσει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον Κωνσταντίνο Μέρτζιο, ο οποίος και εργάστηκε επάνω στο ζήτημα αυτό. Στην Βιβλιοθήκη υπάρχουν ακριβή αντίγραφα γραμμένα στα Ενετικά και η μετάφραση του Κώδικα γίνεται από τον προϊστάμενο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας Αγαμέμνονα Τσελίκα.
Ακόμη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στην έκθεση που γίνεται στην Εθνική Πινακοθήκη για το έτος Ερνέστου Τσίλλερ με έξι πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια για το δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».
Παράλληλα, η δημοτική βιβλιοθήκη έχει προχωρήσει και σε πέντε εκδόσεις. Συγκεκριμένα οι τρεις αφορούν τα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων από το 1890 έως το 1950, το λιμάνι της Πάτρας στο γύρισμα του 19ου αιώνα, με βάση τα αρχεία Μανιάκ και το λεύκωμα με το χρονικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Τέλος, η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της βιβλιοθήκης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.

*από τον ΑΝΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου